Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_cdbm2tq5su646vqqfv2g9ebias, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Makówki wegańskie

Składniki

  • Warstwa biała:
  • 250 g kaszy jaglanej
  • łyżka oleju kokosowego
  • skórka z jednej pomarańczy
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z całej cytryny
  • sól himalajska do smaku
  • Warstwa czarna:
  • 300 g zmielonego maku
  • łyżka razowej kaszy manny
  • łyżka nasion lnu
  • 200 g fig
  • 50 g daktyli
  • 100 g mieszanki bakalii
  • 100 g wiórek kokosowych
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • sól himalajska do smaku
  • Dekoracja:
  • wiórki kokosowe
  • cynamon
  • ulubione bakalie i orzechy

Przygotowanie

Daktyle i figi zalać wrzątkiem, a po 15 minutach przepłukać i zmiksować na pastę.
Zmielony mak zagotować razem ze wszystkimi składnikami w 600 ml wody, jeśli jest potrzeba stopniowo dolewać wody, po zagotowaniu gotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.
Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem oleju i soli.
Pomarańczę i cytrynę sparzyć, a następnie zetrzeć na drobnych oczkach skórkę. Dodać do masy jaglanej i zmiksować na gładko razem z sokiem z cytryny.
Przekładać warstwy zaczynając od białej, aż do końca naczynia. Udekorować ulubionymi bakaliami.
Całość schłodzić (co najmniej przez 3 godziny przed podaniem) i przechowywać w lodówce. Na zdrowie!