Składniki
- Warstwa biała:
- 250 g kaszy jaglanej
- łyżka oleju kokosowego
- skórka z jednej pomarańczy
- skórka z jednej cytryny
- sok z całej cytryny
- sól himalajska do smaku
- Warstwa czarna:
- 300 g zmielonego maku
- łyżka razowej kaszy manny
- łyżka nasion lnu
- 200 g fig
- 50 g daktyli
- 100 g mieszanki bakalii
- 100 g wiórek kokosowych
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- sól himalajska do smaku
- Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- cynamon
- ulubione bakalie i orzechy
Przygotowanie
Daktyle i figi zalać wrzątkiem, a po 15 minutach przepłukać i zmiksować na pastę.
Zmielony mak zagotować razem ze wszystkimi składnikami w 600 ml wody, jeśli jest potrzeba stopniowo dolewać wody, po zagotowaniu gotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.
Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem oleju i soli.
Pomarańczę i cytrynę sparzyć, a następnie zetrzeć na drobnych oczkach skórkę. Dodać do masy jaglanej i zmiksować na gładko razem z sokiem z cytryny.
Przekładać warstwy zaczynając od białej, aż do końca naczynia. Udekorować ulubionymi bakaliami.
Całość schłodzić (co najmniej przez 3 godziny przed podaniem) i przechowywać w lodówce. Na zdrowie!