Składniki
- Składniki:
- ? 1l bulionu ( składniki poniżej)
- ? 50 g grzybów mun
- ? Kilka plasterków świeżego imbiru
- ? Przyprawy :
- ? Gwiazdka anyżu, 2-3 ziarna kardamonu, łyżeczka ziaren kolendry, 2 goździki, laska cynamonu
- ? Kawałek świeżej papryczki chili
- ? Liść kafiru
- ? Kilka kropel oleju sezamowego
- Składniki na bulion:
- ? 2 l wody
- ? 3 marchewki
- ? 2 pietruszki
- ? Kawałek selera i kilka łodyg selera naciowego
- ? Pęczek natki pietruszki i lubczyk
- ? Opieczona na ogniu cebula ( może być szalotka)
- ? ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, łyżka oleju ( pod koniec gotowania)
- ? Do smaku: sól i pieprz, sos sojowy dobrej jakości
- Dodatki:
- ? Ulubiony makaron (ryżowy, udon, soba gryczana)
- ? Tofu (wędzone lub naturalne zamarynowane w sosie sojowym)
- ? Cebula dymka
- ? Plasterki chili
- ? Grzybki enoki
- ? Groszek cukrowy
- ? Kapusta pak choi
- ? Prażony sezam
Przygotowanie
Przygotowujemy bulion: obrane warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu nawet do 3 godzin.
Do wywaru dodajemy podprażone na suchej patelni anyż, kardamon, ziarna kolendy i cynamon. Dorzucamy chili, imbir i listek kafiru. Dodajemy wcześniej namoczone i pokrojone w cienkie paski grzyby mun. Gotujemy ok. pół godziny. Przecedzamy.
Dodajemy grzybki enoki ( jeżeli nie mamy do nich dostępu ? możemy pominąć, jednak polecam ? warto!) i groszek cukrowy - i gotujemy jeszcze 5-7 minut.
Przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Do miseczek układamy kolejno: ugotowany makaron, grzyby mun z wywaru, enoki, pokrojoną marchewkę z wywaru. Smaku doda podsmażone tofu i (przesmażona/zblanszowana), pokrojona w paski kapusta pak choi. Całość dekorujemy plasterkami chili, posypujemy posiekaną dymką i sezamem.
Najlepiej smakuje zimą ? zupa jest sycąca i rozgrzewająca.