Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_kqce9pld4ipsk750eebpshjo0o, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Bulion z pieczonych warzyw, rolada i pieczarki z gruszką na ostro

Składniki

  • Bulion:
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • pół dużego selera
  • pietruszka zielona - pęczek
  • imbir 5 plasterków
  • sok świeżo wyciśnięty z jabłek, klarowny, 1 szklanka, najlepiej jak najbardziej kwaśny.
  • Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarenkach
  • Pieczarki z gruszką:
  • Pieczarki 500 g
  • Gruszka 1 szt.
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno z chili, lub olej czysty plus papryka ostra
  • Rolada:
  • Mąka gryczana 1 szklanka
  • Mleko roślinne 1 szklanka
  • Len mielony 1,5 łyżki
  • Woda mineralna gazowana
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Sól ziołowo-czosnkowa
  • Zioła prowansalskie
  • Pieprz
  • Kapusta kiszona 1 kg
  • Agar 1 łyżka
  • Marchewka do ozdoby - 3 sztuki - ugotowana

Przygotowanie

Warzywa na bulion obieramy wstawiamy do piekarnika 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
Po upieczeniu wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy trochę soli, pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie, a potem "prawie" gotujemy przez 4-5 godzin pilnując by temperatura nie była zbyt wysoka. Odparowany płyn uzupełniamy na bieżąco zimną wodą.
Pod koniec parowania - godzinę wcześniej - dodajemy pokrojony w słupki imbir.
Całość odcedzamy i mieszamy z sokiem z jabłek. Soku dajemy tyle, aby pomiędzy bulionem i sokiem nastąpiła równowaga smaku tzn. musimy czuć równolegle i bulion i sok jabłkowy.

Pieczarki i gruszkę kroimy w drobną kostkę - dla leniwych - ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelnię wlewamy olej rzepakowy z chili.Podsmażamy pieczarki razem z gruszką do momentu, aż pieczarki odparują wodę, a gruszka zmięknie.
Na talerz nakładamy pieczarki uformowane w kulkę, zalewamy klarownym bulionem połączonym z sokiem jabłkowym.

Robimy roladę. Mąkę mieszamy z zaparzonym gorącą wodą lnem oraz proszkiem do pieczenia, solą i ziołami prowansalskimi, do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
Miksujemy na gładką masę.
Dużą formę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewany na nią zmiksowaną masę. Rozprowadzamy na całości tak, aby grubość ciasta była około 3-4 mm.
Pieczemy na termoobiegu 180 stopni, 40-50 minut.
Po wyciągnięciu chwilę studzimy i zwijamy razem z papierem aby uzyskać kształt rolady.
Kapustę kiszon, taka najlepszą jaką uda nam się zdobyć bez dodatków przedłużających świeżość, wkładamy do garnka i gotujemy z zielem angielskim oraz liściem laurowym do miękkości.
Po ugotowaniu blendujemy z młotkowanym kminkiem na gładka masę.
Agar rozpuszczamy z zimną wodą i mieszamy z kapustą oraz gotujemy 5 minut. Następnie na papierze do pieczenia rozsmarowujemy kapustę na grubość 3-4 mm. Zostawiamy do ścięcia.
Ściągamy papier z ciasta gryczanego. Rozkładamy na nim płaty norii oraz zastygniętą kapustę kiszoną. W środek wkładamy ugotowana marchewkę. Rolujemy całość, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Pietruszkę ucieramy z sola i oliwą na jednolita masę.
Roladę kroimy w plastry i polewamy sosem.