Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_4eounu3pgnai130cc91dgoo6du, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Przestań gwiazdorzyć - zjedz śniadanie. Placki snickersowe

Składniki

  • 3/4 szkl płatków owsianych
  • kopiasta łyżka masła orzechowego
  • woda lub mleko roślinne
  • dojrzały banan
  • słód do smaku
  • 1 szkl. daktyli
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl orzeszków ziemnych
  • odrobina oleju do wysmarowania patelni

Przygotowanie

1. Płatki owsiane zalewamy ciepłym mlekiem lub wodą ok 1cm wyżej i zostawiamy do namoknięcia 30 min lub można zostawić na noc)
2. Do płatków dodajemy masło orzechowe, 1/2 banana, szczyptę soli oraz proszku do pieczenia i wszystko blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby można dosłodzić ale pamiętajcie, że karmel będzie słodki.
3. Patelnię delikatnie papierowym ręcznikiem natłuszczamy i nagrzewamy na średniej mocy.
4. Nakładamy ciasto w formie pancakesów lub dużego omleta (ale wymaga to później wprawy w obróceniu ;) ) i smażymy pod przykryciem na średnim ogniu, po upływie paru minut placka odwracamy.
5. W międzyczasie przygotowujemy daktyle na sos karmelowy - zalewamy daktyle ciepłą wodą i odstawiamy na min. 15 minut. Po tym czasie daktyle z odrobiną wody z moczenia miksujemy na sos. Jeśli mamy orzeszki niesolone polecam dodać odrobinę soli do sosu, fajnie podkręci to smak.
6. Usmażone placki dekorujemy karmelem, rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi oraz pozostałą częścią banana.
Smacznego!

P.S Po takim śniadaniu gwarantuje powera, bez rozdrażnienia i gwiazdorzenia ;)