Składniki
- Na 4 porcje:
- 4 bułki, przekrojone na pół
- 1 tofu wędzone (ok. 180 g), pokrojone na 8 plastrów
- 7-8 cm korzenia imbiru, startego na tarce
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki mielonej kurkumy
- 1 spory burak (ok. 400 g)
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 250 g mrożonych malin
- 1 awokado
- 1 łyżeczka suszonego chilli
- olej
- sól, pieprz
- garść rukoli
- garść kiełków rzodkiewki
- garść orzechów włoskich, posiekanych
Przygotowanie
W zamykanym pojemniku umieścić kurkumę, połowę imbiru, ocet jabłkowy, sos sojowy, pół szklanki oleju i po łyżce soli i pieprzu. Zmiksować, wrzucić tofu, zamknąć pojemnik, wstrząsnąć tak, żeby marynata pokryła wszystkie plastry tofu i odłożyć na bok.
Nagrzać piekarnik do 200-220°C. Buraka obrać, pokroić na kawałki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Polać delikatnie olejem i posolić, piec do miękkości ok. 20 minut. Ostudzić i zmiksować na gładką masę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu.
Maliny w rondelku podgrzewać na małym ogniu do uzyskania w miarę jednolitej masy. Dodać pozostałą połowę imbiru i wymieszać.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać i pokroić na plastry o ok. 0,5 cm grubości. Przełożyć na wysmarowany olejem papier do pieczenia, skropić oliwą, posolić i posypać chilli. Piec ok. 8-10 minut w 180 °C.
Gdy wszystkie elementy będą gotowe złożyć burgera: dół bułki posmarować dipem buraczanym, na to nałożyć rukolę, po dwa usmażone plastry tofu, plastry awokado, kiełki rzodkiewki i orzechy włoskie. Górę bułki polać malinowym sosem i złożyć z resztą.