Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_or05ne0siqr11kgut81a2lqpar, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Tarta czekoladowa z kaszą gryczaną, kokosem i granolą

Składniki

  • Składniki na formę o średnicy 23 cm
  • Spód:
  • 1,5 szklanki (160 g) domowej granoli (bez suszonych owoców)
  • 27 g oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki masła kokosowego*
  • Krem:
  • 0,5 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 2,5 szklanki wody
  • 9 dużych daktyli
  • laska wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • *można kupić gotowe lub przygotować w domu blendując wiórki kokosowe

Przygotowanie

Granolę rozdrobnić na okruszki np. przy pomocy blendera. Olej rozpuścić, dodać do granoli. Masa będzie przypominała mokry piasek.
Masę przesypać do formy na tartę, wylepić nią dno. Formę z masą z granoli przełożyć do lodówki. Masło kokosowe podgrzać do otrzymania płynnej postaci. Wyjąć tartę z lodówki i wylać na nią masło kokosowe. Należy pokryć dokładnie masę z granoli cienką warstwą rozpuszczonego masła kokosowego. Z masła, które zostanie, przygotować dekorację tarty. Można przelać je do foremek na czekoladki i później takimi "czekoladkami" udekorować tartę. Formę wstawić z powrotem do lodówki.

W celu przygotowania kremu należy wrzucić do garnka kaszę gryczaną,
daktyle, przepołowioną wzdłuż laskę wanilii i wlać wodę. Gotować ok. 20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka. Wyjąć laskę wanilii (ziarenka zeskrobać i zostawić w garnku) i dodać połamaną czekoladę. Masę zmiksować na gładki, aksamitny krem. Ja użyłam do tego wysokoobrotowego blendera kielichowego. Wystudzoną masę przełożyć na tartę. Tartę przyozdobić "czekoladkami" z masła kokosowego. Jeśli nie zużyjemy wszystkich "czekoladek" polecam wykorzystać je do porannej owsianki.

Tartę włożyć do lodówki do stężenia na parę godzin, najlepiej na noc, żeby nie sprawdzać co chwila czy masa już stężała ? Na pół godziny przed spożyciem tartę wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej.