Składniki
- szklanka czerwonej soczewicy
- ryż (ilość równa zawartości jednego woreczka)
- pomidor
- pół puszki kukurydzy
- pół ostrej papryczki
- awokado
- świeża kolendra
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- eko warzywna kostka rosołowa
- tortilla
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- ostra papryka do smaku
- sól
Przygotowanie
Gotujemy litr wody, do wrzątku wrzucamy warzywną kostkę rosołową, soczewicę, ryż, kukurydzę, pomidora obranego ze skórki pokrojonego w kostkę, koncentrat, drobno pokrojoną ostrą papryczkę, posiekaną kolendrę i przyprawy. Gotujemy, aż soczewica i ryż będą miękkie (ok 20-30 minut).
W tym czasie wkładamy tortillę do piekarnika na kilka minut, żeby była chrupiąca. Gotową zupę podajemy z kawałkami awokado, ze świeżą kolendrą i upieczoną tortillą.
Tak właśnie smakuje Meksyk, przynajmniej na Jukatanie i w Chiapas. ?que aproveche! :)