Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_9laljt2l3vlt3d1dgph55mvqe8, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Zupa meksykańska

Składniki

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • ryż (ilość równa zawartoÅ›ci jednego woreczka)
  • pomidor
  • pół puszki kukurydzy
  • pół ostrej papryczki
  • awokado
  • Å›wieża kolendra
  • Å‚yżeczka koncentratu pomidorowego
  • eko warzywna kostka rosoÅ‚owa
  • tortilla
  • 2 Å‚yżeczki wÄ™dzonej papryki
  • ostra papryka do smaku
  • sól

Przygotowanie

Gotujemy litr wody, do wrzątku wrzucamy warzywną kostkę rosołową, soczewicę, ryż, kukurydzę, pomidora obranego ze skórki pokrojonego w kostkę, koncentrat, drobno pokrojoną ostrą papryczkę, posiekaną kolendrę i przyprawy. Gotujemy, aż soczewica i ryż będą miękkie (ok 20-30 minut).
W tym czasie wkładamy tortillę do piekarnika na kilka minut, żeby była chrupiąca. Gotową zupę podajemy z kawałkami awokado, ze świeżą kolendrą i upieczoną tortillą.

Tak właśnie smakuje Meksyk, przynajmniej na Jukatanie i w Chiapas. ?que aproveche! :)