Składniki
- Smażone tofu:
- 400 g tofu
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 g pieczarek
- duża garść jarmużu lub szpinaku
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki wegańskiego masła lub oleju kokosowego
- 3/4 łyżeczki soli + do smaku
- 1 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- pieprz (do smaku)
- Guacamole:
- 2 dojrzałe awokado
- garstka świeżej bazylii
- garstka świeżej kolendry
- garstka świeżej mięty
- sok z 1-2 limonek
- sól i pieprz (do smaku)
- kruszone chili (do smaku)
- Pieczone ziemniaki:
- 400 g ziemniaków
- 400 g słodkich ziemniaków
- 2 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Można serwować z:
- krojonymi pomidorami
- hummusem
Przygotowanie
Guacamole:
1. Umyć i obrać awokado. Wyrzucić pestki. Drobno posiekać świeże zioła. Dodać awokado do miski wraz z sokiem z limonki oraz ziołami i przyprawami. Ugnieść widelcem, ale pozostawić trochę grudek nieugniecionego awokado.
Pieczone Ziemniaki:
1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Umyć i obrać ziemniaki (lub pozostawić skórki, lecz dobrze umyć). Pokroić w kostkę (im drobniej, tym szybciej będą gotowe), przełożyć na blachę z dwoma łyżkami oleju kokosowego (nie mieszać) i włożyć do piekarnika.
2. W małej miseczce zmieszać razem przyprawy (cebulę, czosnek, wędzoną i słodką paprykę, oregano, sól i pieprz). Wyjąć ziemniaki z piekarnika kiedy olej kokosowy stopnieje, po czym dobrze wymieszać z nim ziemniaki. Posypać dowolną ilością mieszanki przypraw; do smaku można przyprawić większą ilością soli czy pieprzu.
3. Piec 20 minut, po czym pomieszać ziemniaki i obrócić tacę. Po tym czasie piec dalej, co 5 minut sprawdzając, czy ziemniaki zmiękły i zarumieniły się. W tym czasie przygotować smażone tofu.
Smażone tofu:
1. Zawinąć tofu w czysty ręcznik kuchenny (aby odsączyć nadmiar wody), położyć na pakunku ciężkie przedmioty (np. deskę do krojenia czy kilka książek kucharskich. Pozostawić na co najmniej 15 minut, a w tym czasie przygotować resztę składników.
2. Drobno pokroić cebulę, paprykę, posiekać pieczarki i umyć jarmuż lub szpinak. Na średnim ogniu roztopić tłuszcz i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem. Dusić przez ok. 5 minut, po czym dodać paprykę i jarmuż. Gotować aż odparuje woda z pieczarek, a w tym czasie:
3. Odwinąć tofu i rozdrobnić je na małe kawałki rękami lub widelcem. Odsunąć warzywa na bok patelni i położyć tofu obok.
4. W małej miseczce zmieszać przyprawy z 1 łyżką wody. Polać mieszanką tofu i dobrze wymieszać, tak, aby wszystko zostało pokryte i tofu przybrało żółtawy kolor przypominający jajecznicę. Smażyć przez 5-10 minut, przyprawić solą, pieprzem i kruszonym chili, jeśli potrzeba.
Tofu serwować ciepłe z ziemniakami, guacamole i świeżo pokrojonymi warzywami i ziołami. Przepis wystarcza dla 4 głodnych osób. Smacznego! :)