Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_aeadsrib4cpcq9tjsun3j3leoo, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/twoja-zielona-rewolucja/index.php on line 2
Twoja Zielona Rewolucja konkurs Kuchni+
konkurs

twoja zielona rewolucja

Warzywna Uczta

Składniki

  • Smażone tofu:
  • 400 g tofu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g pieczarek
  • duża garść jarmużu lub szpinaku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki wegańskiego masła lub oleju kokosowego
  • 3/4 łyżeczki soli + do smaku
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • pieprz (do smaku)
  • Guacamole:
  • 2 dojrzałe awokado
  • garstka świeżej bazylii
  • garstka świeżej kolendry
  • garstka świeżej mięty
  • sok z 1-2 limonek
  • sól i pieprz (do smaku)
  • kruszone chili (do smaku)
  • Pieczone ziemniaki:
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g słodkich ziemniaków
  • 2 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Można serwować z:
  • krojonymi pomidorami
  • hummusem

Przygotowanie

Guacamole:
1. Umyć i obrać awokado. Wyrzucić pestki. Drobno posiekać świeże zioła. Dodać awokado do miski wraz z sokiem z limonki oraz ziołami i przyprawami. Ugnieść widelcem, ale pozostawić trochę grudek nieugniecionego awokado.

Pieczone Ziemniaki:
1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Umyć i obrać ziemniaki (lub pozostawić skórki, lecz dobrze umyć). Pokroić w kostkę (im drobniej, tym szybciej będą gotowe), przełożyć na blachę z dwoma łyżkami oleju kokosowego (nie mieszać) i włożyć do piekarnika.
2. W małej miseczce zmieszać razem przyprawy (cebulę, czosnek, wędzoną i słodką paprykę, oregano, sól i pieprz). Wyjąć ziemniaki z piekarnika kiedy olej kokosowy stopnieje, po czym dobrze wymieszać z nim ziemniaki. Posypać dowolną ilością mieszanki przypraw; do smaku można przyprawić większą ilością soli czy pieprzu.
3. Piec 20 minut, po czym pomieszać ziemniaki i obrócić tacę. Po tym czasie piec dalej, co 5 minut sprawdzając, czy ziemniaki zmiękły i zarumieniły się. W tym czasie przygotować smażone tofu.

Smażone tofu:
1. Zawinąć tofu w czysty ręcznik kuchenny (aby odsączyć nadmiar wody), położyć na pakunku ciężkie przedmioty (np. deskę do krojenia czy kilka książek kucharskich. Pozostawić na co najmniej 15 minut, a w tym czasie przygotować resztę składników.
2. Drobno pokroić cebulę, paprykę, posiekać pieczarki i umyć jarmuż lub szpinak. Na średnim ogniu roztopić tłuszcz i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem. Dusić przez ok. 5 minut, po czym dodać paprykę i jarmuż. Gotować aż odparuje woda z pieczarek, a w tym czasie:
3. Odwinąć tofu i rozdrobnić je na małe kawałki rękami lub widelcem. Odsunąć warzywa na bok patelni i położyć tofu obok.
4. W małej miseczce zmieszać przyprawy z 1 łyżką wody. Polać mieszanką tofu i dobrze wymieszać, tak, aby wszystko zostało pokryte i tofu przybrało żółtawy kolor przypominający jajecznicę. Smażyć przez 5-10 minut, przyprawić solą, pieprzem i kruszonym chili, jeśli potrzeba.

Tofu serwować ciepłe z ziemniakami, guacamole i świeżo pokrojonymi warzywami i ziołami. Przepis wystarcza dla 4 głodnych osób. Smacznego! :)