sprytna

kuchnia

Kacper, Warszawa

Rosołowe sajgonki z ogórkowym sosem

składniki

  • 200 g mięsa z rosołu, np. udek,
  • 75 ml (około 5 łyżek) wody po ogórkach,
  • 10 arkuszy papieru ryżowego,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 jabłko Gala,
  • tabasco,
  • świeża kolendra,
  • suszone płatki czosnku,
  • sól, pieprz i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE

W małej misce mieszamy wodę po ogórkach kiszonych, kilka kropel tabasco (ja lubię ostre więc dałem sporo), kilka listków posiekanej kolendry, pół łyżeczki pokruszonych płatków czosnku oraz szczyptę cukru, odstawiamy, żeby się "przegryzło". Mięso szarpiemy na mniejsze kawałki, marchewkę (bez obierania) kroimy na cienkie paski, jak samo jabłko (również go nie obieramy). Jabłko i marchewkę mieszamy razem i dodajemy kilka kropel wody z ogórków, sól i pieprz. Papier namaczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i układamy na nim niedużą ilość surówki, na niej trochę mięsa i zawijamy. Sajgonki możemy podać surowe lub wstawić je do piekarnika na 15 minut na najwyższą temperaturę, aby się zrumieniły. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

 

Rosołowe sajgonki z ogórkowym sosem

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media