sprytna

kuchnia

Agnieszka, stalowa wola

domowa ogórkowa

składniki

  • dla 3-4 osób
  • 2-3 marchewki, 1 średnia pietruszka, 3-4 średnie ziemniaki, 4 duże kiszone ogórki, koperek świeży lub mrożony,
  • woda z ogórków 1-2 szkl, mięso z rosołu,
  • sól, ziarna pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, suszony lubczyk

PRZYGOTOWANIE

• marchewki i pietruszkę dobrze umyć, pokroić dowolnie - u mnie w pół talarki wrzucić do garnka, zalać wodą, wstawić na mały ogień • dodać liść i ziele, kilka ziarenek pierzu i lubczyk gotować kilka minut • ziemniaki obrać i pokroić w kostkę dodać do garnka i gotować jeszcze aż warzywa zmiękną w międzyczasie zetrzeć całe ogórki na tarce o grubych oczkach tzw dupki też zostawiam i dodaję do zupy • starte ogórki i wodę z ogórków dodajemy kiedy warzywa będą miękkie razem gotujemy jeszcze kilka minut. zupa gotowa, doprawiamy do smaku solą, dodajemy pokrojony koperek oraz podzielone na kawałki mięso z rosołu no i smacznego

 

domowa ogórkowa

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media