sprytna

kuchnia

michalina, warszawa

Burger ziemniaczany w sałacie z chrupiącym boczkiem z dipem jogurtowo brokułowym

składniki

  • tłuczone ziemniaki, łodygi brokuła, sałata rzymska, cebula, boczek wędzony, jogurt grecki, masło klarowane,
  • sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka, papryka ostra

PRZYGOTOWANIE

Na maśle klarowanym smażymy cebulę, tłuczone ziemniaki przeciskamy przez praskę łączymy z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem, formujemy burgera. Na patelni smażymy plastry boczku na chrupko. Na wytopionym tłuszczu po boczku, przysmażamy burgera. Dip: do jogurtu greckiego dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki łodygę brokuła, część zostawiamy do przybrania. Przyprawiamy solą pieprzem, czosnkiem suszonym, papryką słodką i ostrą. Burgera podajemy w sałacie rzymskiej.

 

Burger ziemniaczany w sałacie z chrupiącym boczkiem z dipem jogurtowo brokułowym

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media