sprytna

kuchnia

Magdalena, Ożarów Mazowiecki

Aromatyczne samosy w towarzystwie pachnącej kolendry na wycieczce do Chin

składniki

  • składniki:350 g ugotowanych rozgniecionych ziemniaków, 200 g łodygi brokuła, 1 mała biała cebula, 10 arkuszy papieru ryżowego, 4 łyżki oleju, pęczek kolendry, 100 ml wody; przyprawy: 1 mała łyżeczka suszonego imbiru, 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, 2 małe łyżeczki gram masala, 1 mała łyżeczka kurkumy, 2 małe łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 1 mała łyżeczka pieprzu cayenne, 1/2 małej łyżeczki granulowanego czosnku, sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Korzeń brokuła pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie 2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę 3. Na patelni podgrzać 3 łyżki oleju 4. Zeszklić cebulkę na patelni 5. Dodać wszystkie przyprawy oprócz czosnku 6. Przyprawy wraz z cebulą podsmażać przez 2-3 minuty 7. Dodać na patelnię ziemniaki, odcedzonego brokuła i 75 ml wody i wszystko wymieszać 8. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie (wcześniej przegotowanej) w płaskim naczyniu 9. Farsz z patelni nakładać (ok. jedna czubata łyżka) na 1/6 części arkusza i zaginać do uzyskania trójkątów 10. Każdy pierożek obtoczyć w oleju i ułożyć na blasze 11. Piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 30 minut, przewracając co 10 minut 12. Kolendrę wraz z granulowanym czosnkiem, szczyptą soli, 25 ml wody i 1 łyżką oleju utrzeć np. w malakserze lub przy pomocy blendera

 

Aromatyczne samosy w towarzystwie pachnącej kolendry na wycieczce do Chin

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media