Warkocze z ziemniaczano - brokułowym wnętrzem z suszonymi pomidorami i mozzarellą
składniki
- tłuczone ziemniaki 3 łyżki,
- łodygi brokuła - około szklanki,
- ciasto francuskie,
- 2 jajka,
- 3 łyżki bułki tartej,
- suszone pomidory - kilka sztuk,
- pół szklanki mozzarelli we wiórkach,
- sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki ubijamy wraz z łodygami brokuła. dodajemy przyprawy, jajka i bułkę tartą, całość mieszamy. Ciasto francuskie dzielimy na połowy. Na środku, wzdłuż układamy farsz z brokuła, a na to kładziemy suszone pomidory i posypujemy serem. Resztę ciasta nacinamy w paski i przeplatamy warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem ( Opcjonalnie posypujemy czarnuszką lub sezamem) i pieczemy około 20 min w temp 200 stopni C.