sprytna

kuchnia

Izabela, Łódź

Warkocze z ziemniaczano - brokułowym wnętrzem z suszonymi pomidorami i mozzarellą

składniki

  • tłuczone ziemniaki 3 łyżki,
  • łodygi brokuła - około szklanki,
  • ciasto francuskie,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • suszone pomidory - kilka sztuk,
  • pół szklanki mozzarelli we wiórkach,
  • sól i pieprz.

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki ubijamy wraz z łodygami brokuła. dodajemy przyprawy, jajka i bułkę tartą, całość mieszamy. Ciasto francuskie dzielimy na połowy. Na środku, wzdłuż układamy farsz z brokuła, a na to kładziemy suszone pomidory i posypujemy serem. Resztę ciasta nacinamy w paski i przeplatamy warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem ( Opcjonalnie posypujemy czarnuszką lub sezamem) i pieczemy około 20 min w temp 200 stopni C.

 

Warkocze z ziemniaczano - brokułowym wnętrzem z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media