sprytna

kuchnia

Sabina, Ostrzeszów

Nieźle nadziane bezglutenowe ravioli & brokułowy chips

składniki

  • ciasto: 150 gr mąki bezglutenowej ( moja mieszanka: 50 gr mąki owsianej, 40 gr mąki ryżowej, 50 gr skrobi ziemniaczanej, 10 gr mąki kukurydzianej ), wrzątek, farsz: 80 gr łodyg brokułu, 40 gr suszonych pomidorów z zalewy, 150 gr tłuczonych ziemniaków, 100 gr sera ricotta, łyżka masła klarowanego, granulowany czosnek, świeżo mielony pieprz, sól,
  • sos maślany: masło klarowane, suszony lubczyk chips: kilka plastrów łodygi brokułu, masło klarowane

PRZYGOTOWANIE

1.Łodygi brokułu zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory pokrój na dość drobne kawałki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i przesmaż brokułowe łodygi. Gdy warzywa zmiękną, przełóż je do dużej miski. Dodaj ziemniaki, ser ricotta, suszone pomidory i wymieszaj starannie całość. Farsz dopraw do smaku granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. 2. Mąki odmierz, wymieszaj i przesiej do wysokiej miski. Dolewaj powoli wrzątek, mieszając przy pomocy łyżki. Zagniataj dość szybko, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Gotowe przykryj miską i odrywaj porcje. Na stolnicy rozsyp mąkę np. ryżową i rozwałkuj. Formuj zgrabne ravioli, nakładając porcje nadzienia. 3. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane, dodaj suszony lubczyk. 4. Zagotuj osoloną wodę, wrzucaj porcje ravioli i gotuj przez kilka minut od wypłynięcia. 5. W międzyczasie przygotuj chipsy. Cienkie plastry warzyw posmaruj delikatnie masłem klarowanym i piecz przez ok. 7-8 minut w temp. 180 stopni. W połowie pieczenia przełóż na drugą stronę. 6. Gotowe ravioli podawaj polane maślanym sosem wraz z chrupiącym chipsem. Smacznego ! :)

 

Nieźle nadziane bezglutenowe ravioli & brokułowy chips

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media