sprytna

kuchnia

Kamil, Krośnice

Puree ziemniaczane z chrupiącą łodygą z brokuła

składniki

  • tłuczone ziemniaki 250 g,
  • łodyga brokuła 1 szt,
  • wędzony bekon 50 g,
  • masło 15 g,
  • śmietanka 30% 50 ml,
  • szczaw krwisty kilka liści,
  • oliwa 5 ml

PRZYGOTOWANIE

Tłuczone ziemniaki przecieramy przez sito. Do puree dodajemy masło i śmietankę. Podgrzewamy kilka minut, żeby wszystko się połączyło. Przyprawiamy solą i pieprzem. Surową łodygę brokuła kroimy w cienkie plastry i zostawiamy na 5 minut w zimnej wodzie, aby nabrały chrupkości. W międzyczasie kładziemy na rozgrzanej patelni kilka plastrów boczku i smażymy do brązowego koloru. Szczaw krwisty moczymy lekko w oliwie. Na talerzu układamy puree wbijamy plastry brokuła oraz kładziemy pomiędzy plastry boczku. Koniec wieńczy szczaw krwisty w oliwie. Smacznego!

 

Puree ziemniaczane z chrupiącą łodygą z brokuła

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media