sprytna

kuchnia

Joanna, Szczecin

Leniwe brokułowe skąpane w palonym maśle z cytrynowym chrupnięciem

składniki

  • 300 gram łodyg brokułu,
  • 300 gram tłuczonych ziemniaków,
  • 100 gram twarogu półtłustego + łyżka do podania,
  • 1 jajko,
  • 250 gram mąki pszennej,
  • kilka łyżek masła,
  • 1/3 cytryny,
  • sól,
  • cukier trzcinowy

PRZYGOTOWANIE

1. 2/3 łodyg brokułu pokrój w nieduże kawałki i ugotuj na miękko. 2. Resztę łodyg pokrój najlepiej obieraczką do warzyw na paski lub nitki. Skrop sokiem z cytryny oraz posyp solą. Wymieszaj i odstaw na czas przygotowania leniwych. Łodygi zamarynują się i będą lekko kwaśne i chrupkie. 3. Ugotowane, odsączone z wody i rozgniecione łodygi brokułu połącz z ziemniakami, twarogiem i jajkiem. Gdy powstanie jednolita masa dodaj mąkę i wyrabiaj aż ciasto przestanie kleić się do rąk. 4. Uformuj kilka 2 cm wałków i potnij je w skos formując długie kluski. 5. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj łyżeczkę masła do wody. Gotuj kluski leniwe partiami, po około 10 sztuk, około 2-3 minuty od wypłynięcia. 6. Na patelni rozpuść masło i poczekaj aż zacznie się pienić a następnie brązowieć. Dodaj dużą szczyptę cukru i wymieszaj potrząsając patelnią. 7. Dodaj na patelnię z masłem po kilka ugotowanych klusek na porcję i podsmaż je delikatnie w maśle. 8. Zaserwuj leniwe brokułowe posypane twarogiem, startą skórką z cytryny oraz zamarynowanymi łodygami brokułu. 9. Ciesz się smakiem brokułowych klusek skąpanych w lekko słodkim maśle, z cytrynową nutą. Smacznego!

 

Leniwe brokułowe skąpane w palonym maśle z cytrynowym chrupnięciem

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media