Wegańskie gnocchi z pesto brokułowo-orzechowym
składniki
- gnocchi: 5 średnich ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych, 2 łyżki mąki pszennej
- pesto: łodyga z 1 brokuła, ząbek czosnku, garść orzechów włoskich, 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek dobrej jakości, sól i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
Tłuczone ziemniaki ugniatamy z mąką, mąkę dodajemy stopniowo, aż uzyskamy sprężyste ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, z których będziemy rolować wałki. Pamiętajcie, żeby podsypać mąką blat roboczy. Uformowane wałki kroimy na 2cm kluseczki. Tak postępujecie z całym ciastem. Jeśli macie ochotę gotowe kluseczki rolujecie po zębach widelca, nada mi to charakterystyczne rowki, które świetnie zatrzymują sos. Gnocchi odkładamy na bok i w dużym garnku gotujemy wodę. Kiedy woda się gotuje, obieramy łodygę brokuła, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do pojemnika blendera. Do środka dodajemy obrany ząbek czosnku, garść obranych orzechów włoskich. Z cytryny zanim wyciśniemy sok, zetrzyjmy skórkę i zostawmy do posypania. Tak otartą cytrynę rolujemy po blacie, przekrawamy na pół i dodajemy sok z całej cytryny do składników w blenderze. Na koniec tylko oliwa oraz sól i pieprz do smaku. Całość blendujemy na gładką masę. Nasza woda już pewnie jest wrząca, wystarczy tylko posolić i wrzucić do niej kluseczki. Warto przygotować sobie łyżkę cedzakową oraz jakieś naczynie, bo nasze kluski będą gotowe bardzo szybko. Gotujemy do wypłynięcia Ugotowane gnocchi, odcedzamy i wykładamy do miski. Możemy lekko skropić oliwą, wtedy nasze kluski się nie posklejają. Gotowe gnocchi mieszamy z pesto, wykładamy na talerze. Po wierzchu posypujemy skórką z cytryny. Doda ona fajnej świeżości. Smacznego!