sprytna

kuchnia

Karol, Warszawa

Wegańskie gnocchi z pesto brokułowo-orzechowym

składniki

  • gnocchi: 5 średnich ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych, 2 łyżki mąki pszennej
  • pesto: łodyga z 1 brokuła, ząbek czosnku, garść orzechów włoskich, 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek dobrej jakości, sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Tłuczone ziemniaki ugniatamy z mąką, mąkę dodajemy stopniowo, aż uzyskamy sprężyste ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, z których będziemy rolować wałki. Pamiętajcie, żeby podsypać mąką blat roboczy. Uformowane wałki kroimy na 2cm kluseczki. Tak postępujecie z całym ciastem. Jeśli macie ochotę gotowe kluseczki rolujecie po zębach widelca, nada mi to charakterystyczne rowki, które świetnie zatrzymują sos. Gnocchi odkładamy na bok i w dużym garnku gotujemy wodę. Kiedy woda się gotuje, obieramy łodygę brokuła, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do pojemnika blendera. Do środka dodajemy obrany ząbek czosnku, garść obranych orzechów włoskich. Z cytryny zanim wyciśniemy sok, zetrzyjmy skórkę i zostawmy do posypania. Tak otartą cytrynę rolujemy po blacie, przekrawamy na pół i dodajemy sok z całej cytryny do składników w blenderze. Na koniec tylko oliwa oraz sól i pieprz do smaku. Całość blendujemy na gładką masę. Nasza woda już pewnie jest wrząca, wystarczy tylko posolić i wrzucić do niej kluseczki. Warto przygotować sobie łyżkę cedzakową oraz jakieś naczynie, bo nasze kluski będą gotowe bardzo szybko. Gotujemy do wypłynięcia Ugotowane gnocchi, odcedzamy i wykładamy do miski. Możemy lekko skropić oliwą, wtedy nasze kluski się nie posklejają. Gotowe gnocchi mieszamy z pesto, wykładamy na talerze. Po wierzchu posypujemy skórką z cytryny. Doda ona fajnej świeżości. Smacznego!

 

Wegańskie gnocchi z pesto brokułowo-orzechowym

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media