sprytna

kuchnia

Konstancja, Zelków

Zielone pierogi faszerowane ziemniaczanym puree z boczkiem w beszamelu

składniki

  • farsz: 500 g tłuczonych ziemniaków, 250 g boczku, 2 łyżki masła, 2-3 łyżki mleka, sól, pieprz czarny, papryka słodka, czosnek staropolski, czubryca zielona; ciasto: 2 szklanki mąki, 1-1,5 szklanki ugotowanych łodyg brokuła, 1-2 łyżki masła, 1/3 szklanki mleka; beszamel: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 75 g parmezanu, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE

Farsz: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Do lekko ciepłych tłuczonych ziemniaków dodać masło, mleko i całość krótko zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, papryką słodką, czosnkiem staropolskim oraz czubrycą zieloną. Na samym końcu wmieszać boczek i odstawić farsz do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: W misie malaksera umieścić wszystkie składniki i zarobić przy pomocy urządzenia ciasto lub zagnieść je ręcznie na stolnicy (w tym przypadku uprzednio rozgnieść brokuł. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółeczka, na które następnie nakładać farsz i zlepiać brzegi, tworząc przy tym estetyczną falbankę i nadając ostateczny kształt pieroga. Ugotować i podawać na ciepło razem z sosem beszamelowym oraz malutkimi różyczkami gotowanego brokuła. Beszamel: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać etapami mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Na sam koniec dodać tartego parmezanu i wymieszać.

 

Zielone pierogi faszerowane ziemniaczanym puree z boczkiem w beszamelu

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media