Domowe gnocchi z pesto brokułowo-pomarańczowym i płatkami parmezanu
składniki
- 3 łodygi brokuła (ok. 300 g), tłuczone ziemniaki - 1 kg, mąka pszenna - ok. 300 g, jajko kurze, pół pomarańczy (ok. 100 g), oliwa z oliwek (5-6 łyżek), parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający (40-50 g),
- przyprawy: gałka muszkatołowa (szczypta), sproszkowane chilli (szczypta), drobny cukier trzcinowy (łyżeczka), sól (pół łyżeczki), świeżo mielony czarny pieprz (dużo)
PRZYGOTOWANIE
Na stolnicy ugniatamy ciasto z tłuczonych ziemniaków, mąki (ok. 250 g), szczypty soli oraz jajka. Gdy będzie jednolite dzielimy je na 4 części. Formujemy wałki o średnicy ok. 2 cm podsypując ciasto mąką, a następnie dzielimy na ok. 2 cm kawałki. Kluseczki obsypujemy jeszcze odrobiną mąki i przeciągamy palcem po główce widelca, by nadać im charakterystyczną, ryflowaną strukturę zapewniającą odpowiednie przyleganie pesto do powierzchni klusek. Tak przygotowane gnocchi przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok. Łodygi brokułów obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Odcedzamy i przekładamy do malaksera razem z pomarańczą, oliwą, przyprawami i ok. 40 g drobno startego sera. Miksujemy na jednolitą masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy trochę oliwy z oliwek, jeżeli zbyt rzadka – tarty ser. Doprawiamy do smaku wcześniej użytymi przyprawami. Tak przygotowane pesto mieszamy z gnocchi ugotowanymi we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2 min.). Serwujemy obsypane dużymi płatkami sera oraz świeżo mielonym pieprzem.