sprytna

kuchnia

Katarzyna, Ostrołęka

Pizza na ziemniaczanym spodzie z nutą brokułu, szynką i serem żółtym podana z sosem czosnkowym

składniki

  • 200g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków, 1/2 szklanki startych łodyg brokułu, 3 łyżki mąki pszennej, jajko, łyżeczka ziół prowansalskich
  • sos czosnkowy: szklanka jogurtu naturalnego, łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta pieprzu, szczypta soli, łyżeczka ziół prowansalskich
  • dodatkowo: 4 plastry szynki, szklanka startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE

Sos czosnkowy: 1. Jogurt mieszamy z przyprawami. Ziemniaczany spód do pizzy: 1. Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, zioła prowansalskie, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. 2. Do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę ziemniaczaną, smarujemy 3 łyżkami sosu czosnkowego, posypujemy startymi łodygami brokułu, szynką pokrojoną w średniej wielkości kwadraciki i posypujemy ziołami prowansalskimi. 3. Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 30 minut. 4. Przed końcem pieczenia pizzę posypujemy startym serem żółtym i pieczemy, aż ser się rozpuści. 5. Gorącą pizzę podajemy z pozostałym sosem czosnkowym. Smacznego!

 

Pizza na ziemniaczanym spodzie z nutą brokułu, szynką i serem żółtym podana z sosem czosnkowym

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media