sprytna

kuchnia

Katarzyna, Ostrołęka

Aromatyczny ziemniaczany omlet z warzywami podany z sosem czosnkowym

składniki

  • 300g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków, 1/2 szklanki startych łodyg brokułu, cebula, 1/2 papryki czerwonej, 5 jajek, 3 łyżki masła,
  • łyżka przyprawy do ziemniaków, łyżka natki pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sos: mały jogurt naturalny, łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1/2 łyżeczki ziół śródziemnomorskich

PRZYGOTOWANIE

Sos czosnkowy: 1. Jogurt mieszamy z przyprawami. Omlet ziemniaczany: 1. Cebulę obieramy, a z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Umyte warzywa kroimy w drobną kostkę. 2. Na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła szklimy cebulę, dodajemy paprykę i chwilę smażymy. 3. Do ziemniaków dodajemy starte łodygi brokułu, podsmażoną cebulę z papryką, przyprawę do ziemniaków, natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany i rozbełtane widelcem jajka. Całość dokładnie mieszamy. 4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę masła i masę ziemniaczaną, smażymy pod przykryciem kilka minut z obu stron na złoty kolor. 5. Gorący omlet podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego!

 

Aromatyczny ziemniaczany omlet z warzywami podany z sosem czosnkowym

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media