sprytna

kuchnia

Jakub, Krzyż Wielkopolski

krem brokułowy z krokietami ziemniaczanymi, jajem poche i wędzoną oliwą

składniki

  • łodygi brokułów (150 g), tłuczone ziemniaki (200 g), kwaśna śmietana (100 ml), olej (0.5 l), bułka tarta, bądź suche pieczywo (50 g), 2 jaja, mąka (100 g),
  • sól, pieprz, cukier, gałąź drzewa owocowego

PRZYGOTOWANIE

Posiekanego brokuła przesmażyć na oleju, dodać ćwierć łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki cukru, dusić na wolnym ogniu, dodać 200ml wody, rozgotować, następnie zblendować; dodać 80ml kwaśnej śmietany, wymieszać. Do tłuczonych ziemniaków dodać pół rozbełtanego jajka (drugie pół zostawić do panierowania) i 80g mąki, wymieszać, uformować kulki. Zapanierować w kolejności mąka, jajko, bułka tarta. Smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wędzona oliwa - rozpaloną gałąź drzewa owocowego "zgasić" w oleju w temp. pokojowej, zostawić do infuzji na 12h. Serwować z jajkiem poche, kwaśną śmietaną, krokietami i wędzoną oliwą.

 

krem brokułowy z krokietami ziemniaczanymi, jajem poche i wędzoną oliwą

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media