sprytna

kuchnia

Krzysztof, Tarczyn

Zupa krem z palonego brouła z grzanką ziemniaczaną, solą z boczku, jajkiem poszetowym oraz kozim serem

składniki

  • łodygi brokułu 200 g, tłuczone ziemniaki 140 g, mleko 600 ml, jaja 2 szt., mąka ziemniaczana 30 g, boczek surowy wędzony 50 g, kozi ser 20 g,
  • przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz kolorowy, suszony tymianek

PRZYGOTOWANIE

Krem z brokuła - łodygi brokuła pieczemy w 160 stopniach przez ok. 15-20 minut (do momentu gdy zacznie się przypalać), następnie gotujemy w mleku z dodatkiem soli i białego pieprzu, po czym blendujemy cała zawartość. Grzanka ziemniaczana - tłuczone ziemniaki przecieramy przez sito, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jedno jajo, suszony tymianek oraz sól i pieprz kolorowy, dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Następnie trzeba ją cienko rozsmarować na pergaminie i piec w 160 stopniach przez 20 minut . Sól z boczku - boczek bardzo drobno kroimy po czym smażymy na suchej patelni, aż do wytopienia się wszystkich tłuszczów oraz wyparowania wody. Jajko poszetowe - jajko wybijamy do osolonej lekko gotującej się wody i formujemy białko łyżką, po 3 minutach wyjmujemy. Kozi ser - przypalamy palnikiem

 

Zupa krem z palonego brouła z grzanką ziemniaczaną, solą z boczku, jajkiem poszetowym oraz kozim serem

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media