sprytna

kuchnia

Sabina, Ostrzeszów

Kopytka ziemniaczane w sosie brokułowym

składniki

  • kluski: 350 gr tłuczonych ziemniaków, 1 jajko, 110 gr mąki, sól,
  • sos: 90 gr łodyg brokułu, 120 ml śmietanki 30%, masło klarowane, suszony czosnek, sól, świeżo mielony pieprz,
  • ponadto: 50 gr tartego sera typu parmezan

PRZYGOTOWANIE

1. Do tłuczonych ziemniaków dodaj sporą szczyptę soli, jajko, mąkę i wymieszaj tak aby powstało gładkie ciasto. Odrywaj porcje i formuj długi wałeczek. Ostrym nożem tnij na kawałki, tworząc zgrabne kopytka. Zagotuj spory garnek z posoloną wodą. 2. W międzyczasie przygotuj sos. Łodygi brokułu obierz z twardej skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej patelnię i rozpuść łyżkę masła klarowanego. Dodaj starty brokuł i smaż kilka minut na małym ogniu. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Gdy warzywo zmięknie, wlej śmietankę i zagotuj całość. Gdy sos się delikatnie zredukuje przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem. 3. Porcje klusek wrzucaj do wrzątku i gotuj przez kilka minut od wypłynięcia. 4. Gorące kluski podawaj z podgrzanym sosem. Całość posyp startym serem. Smacznego!

 

Kopytka ziemniaczane w sosie brokułowym

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media