sprytna

kuchnia

Małgorzata , Wtelno

Łosoś na ziemniaczano-brokułowej kołderce

składniki

  • 250 g tłuczonych ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz, sól,
  • 250 g gotowanych brokułów,
  • strong chilli,
  • 4 plastry grillowanej cytryny,
  • 250 g łososia

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki utłuc z łyżką masła i połową śmietanki. Doprawić gałką, pieprzem i solą. Brokuły rozgnieść z resztą masła i śmietanki, dodać pół pokrojonej cieniutko chilli. Doprawić solą i pieprzem. Łososia posolić i popieprzyć. Na warstwę purre ziemniaczanego ułożyć rozgniecione brokuły, na to filet z łososia. Na wierzchu rozłożyć plastry cytryn i krążki chilli. Zapiekać ok. 20 min. w temp. 180"C.

 

Łosoś na ziemniaczano-brokułowej kołderce

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media