sprytna

kuchnia

Agnieszka, Stalowa Wola

Quiche - tarta ziemniaczana czary mary

składniki

  • ugotowane ziemniaki z obiadu, kilka łodyg brokułu - jeśli surowe ugotujmy, jajka 2-3 sztuki, mąka pszenna lub pełnoziarnista kilka łyżek, śmietana 12%, ser żółty, wędlina - u mnie szynka parmeńska,
  • sól, pieprz, suszony czosnek, suszony szczypiorek, chili

PRZYGOTOWANIE

Ugotowane ziemniaki, które zostały po obiedzie dokładnie ugnieść, posolić, dodać jajko i mąki tyle żeby zagnieść ciasto. Wyłożyć foremki lub jedną dużą formę na tartę ciastem, nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika na 180°C na ok 10 - 15 min żeby ciasto lekko się przyrumieniło. W międzyczasie w miseczce kłucimy jajko ze śmietaną, pokrojonym brokułem, wędliną i żółtym serem. Całość doprawić do smaku. Przygotowana masą zalać podpieczone tarty i włożyć ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 min. Smaczne i proste.

 

Quiche - tarta ziemniaczana czary mary

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media