Quiche - tarta ziemniaczana czary mary
składniki
- ugotowane ziemniaki z obiadu, kilka łodyg brokułu - jeśli surowe ugotujmy, jajka 2-3 sztuki, mąka pszenna lub pełnoziarnista kilka łyżek, śmietana 12%, ser żółty, wędlina - u mnie szynka parmeńska,
- sól, pieprz, suszony czosnek, suszony szczypiorek, chili
PRZYGOTOWANIE
Ugotowane ziemniaki, które zostały po obiedzie dokładnie ugnieść, posolić, dodać jajko i mąki tyle żeby zagnieść ciasto. Wyłożyć foremki lub jedną dużą formę na tartę ciastem, nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika na 180°C na ok 10 - 15 min żeby ciasto lekko się przyrumieniło. W międzyczasie w miseczce kłucimy jajko ze śmietaną, pokrojonym brokułem, wędliną i żółtym serem. Całość doprawić do smaku. Przygotowana masą zalać podpieczone tarty i włożyć ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 min. Smaczne i proste.