sprytna

kuchnia

Lidia, Warszawa

Pierogi ruskie w cieście brokułowym z prażoną cebulką

składniki

  • ugotowane łodygi brokułu, woda przegotowana 80 ml, mąka 1 szkl, sól, pieprz, tłuczone ugotowane ziemniaki 1/2 szklanki, biały ser 1/2 szklanki, biała cebula

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Brokuła blendujemy, dodajemy wodę, razem musi być 100 ml płynu. Przygotowany płyn dodajemy do mąki, plus 2 szczypty soli. Wyrabiamy ciasto. Farsz: ziemniaki łączymy z serem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie przesmażamy pokrojoną drobno cebulę. Ciasto wałkujemy na drobny placek, wykrawamy krążki szklanką o średnicy 8 cm, nadziewany farszem. Do gotującej wody, uprzednio posolonej, wrzucamy pierogi, po wypłynięciu gotujemy 2 minuty.

 

Pierogi ruskie w cieście brokułowym z prażoną cebulką

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media