Tartaletki ziemniaczane z musem brokułowo - śmietanowym i serem
składniki
- 35 dkg. tłuczonych ziemniaków, łodygi brokułowe wraz z paroma różyczkami, 1 jajko, 1 mała cebula, 1/4 szklanki śmietany 30%, 3 łyżki startego żółtego sera, 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie., majeranek
PRZYGOTOWANIE
Składniki na 2 sztuki. Ziemniaki tłuczone dodatkowo przepuścić jeszcze przez praskę. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać cebulę, wbić jajko i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą majeranku, gałki muszkatołowej i ziół prowansalskich Foremki na tartaletki natłuścić olejem i wyplepić masą ziemniaczaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. no ok. 50 min. Łodygi oczyścić i pociąć na kawałki. Wrzucić na osolony wrzątek wraz z paroma różyczkami. Gdy będą miękkie odcedzić i przestudzić. Czosnek obrać i posiekać. Do blendera przełożyć brokułowe części, czosnek i wlać śmietanę. Wszystko razem zblendować na mus. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsypać 2 łyżki startego sera i wymieszać. Po około 40 minutach pieczenia tartaletek na każdej wlać przygotowany mus i dalej zapiekać do wymaganego czasu - aż wokoło zarumienią się ziemniaki. Na minutę przed samym wyjęciem, dodatkowo wierzch zapiekanek posypać pozostałym serem. Podawać gorące w foremkach, w których się zapiekały. Smacznego!