Krokiety ziemniaczane z surówką z łodygi brokułu
składniki
- łodyga brokułu, tłuczone ziemniaki – 400 g, pieczarki – 250 g, marchewka – 1 szt, olej rzepakowy – 5-6 łyżek, masło – 4-5 łyżek, bułka tarta, cukier – łyżeczka, kolendra mielona (ziarna) – łyżeczka, imbir mielony – łyżeczka, czosnek granulowany – łyżeczka,
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Tłuczone ziemniaki z dodatkiem 2-3 łyżek masła rozgniatamy na kremowe puree. 2. Pieczarki obieramy (w razie potrzeby) i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Smażymy na maśle aż pozbędziemy się nadmiaru wody. 3. Mieszamy puree ziemniaczane z pieczarkami. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i odkładamy do lodówki do schłodzenia na około pół godziny. 4. Łodygę brokułu i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy marynatą powstałą z wymieszania suchych przypraw (cukier, sól, świeżo mielony pieprz, kolendra, imbir, czosnek) z olejem. Mieszamy. 5. Smażymy krokiety na oleju rzepakowym, aż się ładnie zarumienią. Podajemy na ciepło wraz z surówką. Smacznego!