sprytna

kuchnia

Anna, Wrocław

Krokiety ziemniaczane z surówką z łodygi brokułu

składniki

  • łodyga brokułu, tłuczone ziemniaki – 400 g, pieczarki – 250 g, marchewka – 1 szt, olej rzepakowy – 5-6 łyżek, masło – 4-5 łyżek, bułka tarta, cukier – łyżeczka, kolendra mielona (ziarna) – łyżeczka, imbir mielony – łyżeczka, czosnek granulowany – łyżeczka,
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Tłuczone ziemniaki z dodatkiem 2-3 łyżek masła rozgniatamy na kremowe puree. 2. Pieczarki obieramy (w razie potrzeby) i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Smażymy na maśle aż pozbędziemy się nadmiaru wody. 3. Mieszamy puree ziemniaczane z pieczarkami. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i odkładamy do lodówki do schłodzenia na około pół godziny. 4. Łodygę brokułu i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy marynatą powstałą z wymieszania suchych przypraw (cukier, sól, świeżo mielony pieprz, kolendra, imbir, czosnek) z olejem. Mieszamy. 5. Smażymy krokiety na oleju rzepakowym, aż się ładnie zarumienią. Podajemy na ciepło wraz z surówką. Smacznego!

 

Krokiety ziemniaczane z surówką z łodygi brokułu

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media