sprytna

kuchnia

Agnieszka, Hajnówka

Chlebek z ziemniakami

składniki

  • 20 dkg ziemniaków,
  • 10 dkg brokuła,
  • 20g drożdży świeżych,
  • 80 dkg mąki,
  • (400-450) wody letniej,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oliwy z czarnuszki

PRZYGOTOWANIE

Zrobić zaczyn z drożdży 100 ml wody i łyżki mąki i szczyptę cukru. Po ruszeniu zaczynu dodać pozostałe składniki i przeciśnięte przez praskę ziemniaki wraz z brokułem łącząc razem dodać na koniec oliwę z czarnuszki. . Pozostawić na podwojenie ciasta, gdy ciasto wyrośnie przełożyć do natłuszczonych blaszek oliwa z czarnuszki 1 łyżeczka 3 blaszki keksowki. Pozostawić na wyróżnienie w blaszkach do ok brzegów. Piec w 180 stopniach przez ok 50 minut .

 

Chlebek z ziemniakami

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media