Magiczne Kopytka
składniki
- tłuczone ziemniaki,
- łodygi brokuła,
- mąka ziemniaczana,
- puszka pomidorów,
- bazylia,
- migdały,
- śmietana,
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki, które zostały po wczorajszym obiedzie przeciskam przez praskę. Łodygi brokuła blenduję na papkę. Wszystko razem łączę i dodaję mąkę ziemniaczaną. Wszystko starannie zagniatam w razie potrzeby dodając coraz więcej mąki do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelnię wkładam puszkę pomidorów, dodaję bazylię i łyżkę śmietany. Redukuję na małym ogniu. Z masy ziemniaczano-brokułowej formuję kluseczki i gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kopytka podsmażam na patelni. Na suchą patelnie wkładam płatki migdałów i odrobinę podsmażam do uzyskania brązowej powłoczki. Do głębokiego talerza wlewam sos pomidorowy, na nim układam podsmażone kopytka i posypuję zrumienionymi płatkami migdałów. Smacznego.