sprytna

kuchnia

Magdalena, Lublin

Magiczne Kopytka

składniki

  • tłuczone ziemniaki,
  • łodygi brokuła,
  • mąka ziemniaczana,
  • puszka pomidorów,
  • bazylia,
  • migdały,
  • śmietana,
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki, które zostały po wczorajszym obiedzie przeciskam przez praskę. Łodygi brokuła blenduję na papkę. Wszystko razem łączę i dodaję mąkę ziemniaczaną. Wszystko starannie zagniatam w razie potrzeby dodając coraz więcej mąki do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelnię wkładam puszkę pomidorów, dodaję bazylię i łyżkę śmietany. Redukuję na małym ogniu. Z masy ziemniaczano-brokułowej formuję kluseczki i gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kopytka podsmażam na patelni. Na suchą patelnie wkładam płatki migdałów i odrobinę podsmażam do uzyskania brązowej powłoczki. Do głębokiego talerza wlewam sos pomidorowy, na nim układam podsmażone kopytka i posypuję zrumienionymi płatkami migdałów. Smacznego.

 

Magiczne Kopytka

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media