sprytna

kuchnia

Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

składniki

  • 4 łyżki tłuczonych, ugotowanych ziemniaków, 1/2 szklanki drobno pokrojonych łodyg brokułu, 400 g mąki pszennej, 220 g wody, opakowanie suchych drożdży, 5 łyżek oleju, jajko do posmarowania chleba
  • łyżeczka cukru, łyżka ziół śródziemnomorskich, płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

PRZYGOTOWANIE

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę pszenną, letnią wodę, drożdże, olej i wszystkie przyprawy. 2. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Formujemy bochenek, który wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Chleb z wierzchu smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40-50 minut. Smacznego!

 

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media