Delikatne puree owiane szałwią w towarzystwie różyczek brokułu
składniki
- ziemniaki tłuczone – 6 średnich ziemniaków, łodygi brokułu – z jednego drzewka, cebula – jedna średniej wielkości, drobno pokrojona, szałwia listki świeża lub suszona – 2 łyżki posiekanej, masło klarowane - 1 łyżka + 2 łyżki, różyczki brokułu – z jednego drzewka,
- czosnek suszony na oko, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki ugotowałam razem z łodygą brokułu, potem utłukłam w garnku oba składniki. Na maśle klarowanym podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę oraz posiekane listki szałwii. Całą zawartość patelni przerzuciłam do garnka z ziemniakami, wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem. Tak przygotowane spróbowane ciasto włożyłam do szprycy i na blaszkę wyłożoną pergaminem wyciskałam kleksy równej wielkości. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180 stopni – funkcja ciasto) i piekłam 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła i wrzuciłam surowe różyczki brokułu. Smażyłam na średnim ogniu ok 4 minuty (na 2 minuty przykryłam patelnie pokrywą) na koniec posoliłam i dodałam czosnku w proszku. Było pysznie!