sprytna

kuchnia

Magdalena, Poznań

Delikatne puree owiane szałwią w towarzystwie różyczek brokułu

składniki

  • ziemniaki tłuczone – 6 średnich ziemniaków, łodygi brokułu – z jednego drzewka, cebula – jedna średniej wielkości, drobno pokrojona, szałwia listki świeża lub suszona – 2 łyżki posiekanej, masło klarowane - 1 łyżka + 2 łyżki, różyczki brokułu – z jednego drzewka,
  • czosnek suszony na oko, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki ugotowałam razem z łodygą brokułu, potem utłukłam w garnku oba składniki. Na maśle klarowanym podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę oraz posiekane listki szałwii. Całą zawartość patelni przerzuciłam do garnka z ziemniakami, wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem. Tak przygotowane spróbowane ciasto włożyłam do szprycy i na blaszkę wyłożoną pergaminem wyciskałam kleksy równej wielkości. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180 stopni – funkcja ciasto) i piekłam 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła i wrzuciłam surowe różyczki brokułu. Smażyłam na średnim ogniu ok 4 minuty (na 2 minuty przykryłam patelnie pokrywą) na koniec posoliłam i dodałam czosnku w proszku. Było pysznie!

 

Delikatne puree owiane szałwią w towarzystwie różyczek brokułu

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media