sprytna

kuchnia

Adrianna , Tworóg

Rozgrzewający krem z łodyg brokuła z pieczonym kuleczkami serowo-ziemniaczanymi

składniki

  • 300 gram łodyg brokułu, 200 gram tłuczonych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 20 gram cebuli, 40 gram potartego sera żółtego, 600 mililitrów wody, 1 łyżeczka musztardy stołowej,
  • sól, pieprz biały, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, ostra papryka

PRZYGOTOWANIE

Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół). Krem: Łodygi z brokułu myjemy i kroimy na nie za duże kawałki, obieramy cebule, czosnek i drobno kroimy. Do wysokiego garnka wlewamy zimną wodę dodajemy łodygi, czosnek z cebulą, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wszystko stawiamy na ogień i odrobinę solimy. Wszystko gotujemy do miękkości łodyg. Wyciągamy ziele angielskie oraz liść laurowy i dokładnie miksujemy do zagęszczenia zupy dodajemy 2-3 łyżki tłuczonych ziemniaków i ponownie miksujemy. Kuleczki: Do reszty tłuczonych ziemniaków dodajemy potarty ser żółty, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe kuleczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kuleczki i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

 

Rozgrzewający krem z łodyg brokuła z pieczonym kuleczkami serowo-ziemniaczanymi

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media