sprytna

kuchnia

Katarzyna, Ostrołęka

Delikatna zupa brokułowo - ziemniaczana

składniki

  • 1/2 kg tłuczonych ziemniaków, 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki łodyg brokułu, cebula, marchewka, 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, brokuł, 3/4 szklanki śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki soli, płaska łyżeczka pieprzu, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżka suszonej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

1. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. 2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. 3. Do gotującego się na wolnym ogniu bulionu dodajemy cebulę, marchewkę i łodygi brokułu. Gotujemy około 15-20 minut. 4. Brokuła dzielimy na różyczki i dodajemy do zupy. Gotujemy 4-5 minut. 6. Zupę przyprawiamy i zabielamy zahartowaną śmietaną. Mieszamy. 7. Gorącą zupę podajemy z tłuczonymi ziemniakami i kleksem śmietany. Smacznego!

 

Delikatna zupa brokułowo - ziemniaczana

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media