Delikatna zupa brokułowo - ziemniaczana
składniki
- 1/2 kg tłuczonych ziemniaków, 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki łodyg brokułu, cebula, marchewka, 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, brokuł, 3/4 szklanki śmietany 18%,
- 1/2 łyżeczki soli, płaska łyżeczka pieprzu, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżka suszonej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
1. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. 2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. 3. Do gotującego się na wolnym ogniu bulionu dodajemy cebulę, marchewkę i łodygi brokułu. Gotujemy około 15-20 minut. 4. Brokuła dzielimy na różyczki i dodajemy do zupy. Gotujemy 4-5 minut. 6. Zupę przyprawiamy i zabielamy zahartowaną śmietaną. Mieszamy. 7. Gorącą zupę podajemy z tłuczonymi ziemniakami i kleksem śmietany. Smacznego!