sprytna

kuchnia

Julia, Stalowa Wola

Pierogi z farszem ziemniaczano-brokułowym z chipsami z boczku

składniki

  • mąka pełnoziarnista, gorąca woda i sól, gotowane utłuczone ziemniaki, gotowane łodygi brokuła, ser biały lub kozi, kilka plastrów boczku,
  • olej, sól, pieprz, suszony czosnek, tymianek

PRZYGOTOWANIE

Farsz przygotować podobnie jak na ruskie. Ja ziemniaki i brokuły zmieliłam w maszynce o grubych oczkach. Następnie należy dodać ser, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Całość wymieszać. Ciasto wyrobić z mąki, odrobiny soli i gorącej wody. Rozwałkować, wykroić kółka i lepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni z olejem na chrupiące chipsy. Naprawdę pyszne!

 

Pierogi z farszem ziemniaczano-brokułowym z chipsami z boczku

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media