sprytna

kuchnia

Igor, Warszawa

Zapiekanka pasterska

składniki

  • mięso mielone wieprzowe-wołowe -0,5 kg,
  • cebula biała 1 szt,
  • koncentrat pomidorowy 0,1 kg,
  • ser żółty 0,2 kg,
  • łodygi z 1 brokuła,
  • tłuczone ziemniaki 0,5 kg,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Na patelni podsmażamy mięso mielone i odkładamy do osobnej miski, po czym na tej samej patelni podsmażamy łodygi brokuła wraz z cebulą dopóki cebula nie zmięknie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej podsmażone mięso mielone, zalewamy wodą, dusimy na małym ogniu około 20 min dopóki woda nie odparuje i zrobi się sos. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć mięso. Na nie wyłożyć tłuczone ziemniaki, posypać tartym serem i zapiekać w temp. 200 st., aż ser zacznie się rumienić ( ok. 20 min.)

 

Zapiekanka pasterska

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media