sprytna

kuchnia

Iza, Kamień

Ziemniaczane wontony z marynowanym brokułem

składniki

  • 200 g tłuczonych ziemniaków,
  • 1 łodyga brokuła,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 250 g świeżego, chudego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 150 ml octu jabłkowego,
  • sól, pieprz, chili, imbir, czosnek w proszku

PRZYGOTOWANIE

Łodygę brokuła kroimy w zapałki, część zostawiamy w cienkich plasterkach. Łączymy ocet i przyprawy, mieszamy, marynujemy w powstałym płynie pokrojonego brokuła minimum 2 godziny. Z ziemniaków, jajka i mąki wyrabiamy ciasto, odstawiamy do schłodzenia. Boczek mielimy, cebulkę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy mięso z cebulka od zimnej patelni- tłuszcz z boczku spowoduje podsmażenie się mięsa. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, studzimy. Marynowanego brokuła łączymy z boczkiem, dolewamy 1-2 łyżki marynaty dobrze mieszamy. Z rozwałkowanego ciasta ziemniaczanego wycinamy kółka, nakładamy do nich farsz i zawijamy jak pierożki wonton. Gotujemy do wypłynięcia w osolonej, wrzącej wodzie. Podajemy z marynowanymi plasterkami brokuła. Smacznego.

 

Ziemniaczane wontony z marynowanym brokułem

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media