Ziemniaczane wontony z marynowanym brokułem
składniki
- 200 g tłuczonych ziemniaków,
- 1 łodyga brokuła,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 250 g świeżego, chudego boczku,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 150 ml octu jabłkowego,
- sól, pieprz, chili, imbir, czosnek w proszku
PRZYGOTOWANIE
Łodygę brokuła kroimy w zapałki, część zostawiamy w cienkich plasterkach. Łączymy ocet i przyprawy, mieszamy, marynujemy w powstałym płynie pokrojonego brokuła minimum 2 godziny. Z ziemniaków, jajka i mąki wyrabiamy ciasto, odstawiamy do schłodzenia. Boczek mielimy, cebulkę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy mięso z cebulka od zimnej patelni- tłuszcz z boczku spowoduje podsmażenie się mięsa. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, studzimy. Marynowanego brokuła łączymy z boczkiem, dolewamy 1-2 łyżki marynaty dobrze mieszamy. Z rozwałkowanego ciasta ziemniaczanego wycinamy kółka, nakładamy do nich farsz i zawijamy jak pierożki wonton. Gotujemy do wypłynięcia w osolonej, wrzącej wodzie. Podajemy z marynowanymi plasterkami brokuła. Smacznego.