sprytna

kuchnia

Katarzyna, Ostrołęka

A'la lasagne ziemniaczana

składniki

  • 1 kg ugotowanych, tłuczonych ziemniaków, garść pokrojonych w plasterki łodyg brokułu, 1/2 kg mięsa mielonego, cebula, 5 łyżek masła, mały koncentrat pomidorowy, szklanka startego sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżka ziół śródziemnomorskich, łyżka suszonego koperku

PRZYGOTOWANIE

1. Ziemniaki mieszamy dokładnie z dwoma łyżkami masła i łyżką suszonego koperku. 2. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła, dodajemy mięso mielone, podsmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone łodygi brokułu, przyprawiamy, mieszamy i studzimy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem, wykładamy połowę masy ziemniaczanej, następnie mięso z dodatkami i drugą część masy ziemniaczanej. 4. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 25-30 minut. 5. Pod koniec pieczenia danie posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy, aż ser się rozpuści. Smacznego!

 

A'la lasagne ziemniaczana

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media