sprytna

kuchnia

Katarzyna, Ostrołęka

Pikantna babka ziemniaczana z łodygami brokułu

składniki

  • 1 kg ugotowanych, tłuczonych ziemniaków, 1/2 szklanki startych na tarce o dużych oczkach łodyg brokułu, 3 jajka, szklanka wędliny pokrojonej w kostkę, szklanka startego sera żółtego, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy,
  • 1/2 łyżeczki soli,1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżka suszonej natki pietruszki, łyżeczka przyprawy do dań z ziemniaków

PRZYGOTOWANIE

1. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. 2. Do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę wkładamy masę ziemniaczaną i dokładnie ugniatamy. 3. Babkę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Smacznego!

 

Pikantna babka ziemniaczana z łodygami brokułu

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media