sprytna

kuchnia

Joanna, Szczecin

Brokuł w towarzystwie łososia na łóżeczku z ziemniaków przykryty serową kołderką

składniki

  • 300 g łodyg brokułu,
  • 500 g tłuczonych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka + 2 łyżki,
  • 100 g fileta z łososia,
  • 100 g sera cheddar,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Do tłuczonych ziemniaków dodaj 2 łyżki mleka, 2 łyżki miękkiego masła, szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Wymieszaj. 2. Rozłóż w naczyniu do zapiekania, wyrównaj i piecz w rozgrzanym piekarniku około 15 minut. 3. Zblanszuj łodygi brokułu. Zetrzyj ser na dużych oczkach. 4. Rozmieszaj jajka z mlekiem. Dodaj pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej i 2/3 startego sera. 5. Pokrój łososia na 1 cm grubości paski. 6. Wyjmij podpieczone ziemniaki i ułóż na nich łodygi brokułu oraz paski łososia. Możesz udekorować wierzch różyczkami brokułu. Zalej mieszanką serowo-jajeczną i posyp pozostałym serem. 7. Piecz około 35 minut w 180 stopniach do czasu aż masa jajeczna się zetnie a ser zezłoci. 8. Zjedz ze smakiem!

 

Brokuł w towarzystwie łososia na łóżeczku z ziemniaków przykryty serową kołderką

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media