Babeczki ziemniaczano szpinakowe z brokułem
składniki
- 300 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych na puree, surowe łodygi z brokuła ok. 150 g, 3 jajka, 200 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 – garście świeżego szpinaku,
- sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona do smaku, masło do wysmarowania foremek
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki mają być zimne. Z brokuła wykorzystujemy tylko łodygi, należy je obrać, ale tylko tą część, która jest najbardziej stwardniała. Kroimy je na mniejsze kawałki, następnie miksujemy za pomocą robota na małe kawałeczki. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 3 min i odcedzamy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy. Do masy ziemniaczano-jajecznej dodajemy brokuła, szpinak, całość doprawiamy chili, pieprzem i solą do smaku, mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonych foremek (ok. 12 szt.) do pieczenia babeczek. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min, w temperaturze 180°C. Smaczne zarówno na gorąco jak i zimno.