sprytna

kuchnia

Monika, Sanok

Babeczki ziemniaczano szpinakowe z brokułem

składniki

  • 300 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych na puree, surowe łodygi z brokuła ok. 150 g, 3 jajka, 200 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 – garście świeżego szpinaku,
  • sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona do smaku, masło do wysmarowania foremek

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki mają być zimne. Z brokuła wykorzystujemy tylko łodygi, należy je obrać, ale tylko tą część, która jest najbardziej stwardniała. Kroimy je na mniejsze kawałki, następnie miksujemy za pomocą robota na małe kawałeczki. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 3 min i odcedzamy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy. Do masy ziemniaczano-jajecznej dodajemy brokuła, szpinak, całość doprawiamy chili, pieprzem i solą do smaku, mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonych foremek (ok. 12 szt.) do pieczenia babeczek. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min, w temperaturze 180°C. Smaczne zarówno na gorąco jak i zimno.

 

Babeczki ziemniaczano szpinakowe z brokułem

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media