sprytna

kuchnia

Michał, Wrocław

Bezmięsna Zapiekanka Pasterska

składniki

  • łodyga brokułu, tłuczone ziemniaki – 400 g, cebula – 1 duża szt, czosnek – 2-3 ząbki, soczewica zielona – szklanka ugotowanej lub puszka konserwowej, masło – 4-5 łyżek, przecier pomidorowy – 4 łyżki,
  • tymianek – łyżeczka, rozmaryn - łyżeczka, sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Pozostałe z obiadu tłuczone ziemniaki podgrzewamy w garnku z odrobiną wody. Jak już będą ciepłe dodajemy 3-4 łyżki masła i ponownie rozgniatamy na kremowe puree. 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce masła. Po chwili dodajemy drobno posiekany czosnek. 3. Łodygę brokułu obieramy z łykowatej zewnętrznej warstwy i kroimy w niewielką kostkę, a następnie dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy aż trochę zmięknie. 4. Do smażonych warzyw dodajemy szklankę ugotowanej soczewicy (lub puszkę konserwowej). Dusimy całość chwilę, a następnie dodajemy 4 łyżki przecieru pomidorowego i przyprawiamy 2 łyżkami suszonego tymianku i rozmarynu, które uprzednio rozdrabniamy w moździerzu na drobny pył. 5. Mieszamy całość i przekładamy na dno naczynia żaroodpornego tworząc płaską powierzchnię. Na wierzch wykładamy puree ziemniaczane także płaską warstwą. 6. Wstawiamy zapiekankę na ok. 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, aż ziemniaki przyrumienią się na powierzchni. Smacznego!

 

Bezmięsna Zapiekanka Pasterska

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media