sprytna

kuchnia

Lucjan, Rymanów

Kotleciki w sosie brokułowo pieczarkowym

składniki

  • 0,5 kilo ziemniaka,
  • łodyga brokuła,
  • masło kostka,
  • 0,5 lit śmietany 36%,
  • 0,20 dkg pieczarek,
  • 2 łyżki prażonych pestek obojętnie jakich,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi suszony

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki gotujemy razem z łodygą brokuła , przeciskamy przez praskę, przesmażamy na maśle, dodajemy do farszu, przyprawiamy, dodajemy jaja, czosnek niedźwiedzi i formujemy kotlety, panierujemy w prażonych pestkach, smażymy na maśle na zloty kolor. Pieczarki smażymy z łodygo brokuła i dodajemy śmietanę, przyprawiamy i miksujemy sos na jednolitą masę.

 

Kotleciki w sosie brokułowo pieczarkowym

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media