sprytna

kuchnia

Agnieszka, Hajnówka

Sakiewka ziemniaczana

składniki

  • 0,5 kilo ziemniaków tłuczonych, 1 łodyga z brokuła, kostka masła, 2 cebule, 0,5 kilo mąki, 250 ml wody letniej, 0,5 l śmietany 36%,
  • sól, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki siemię lniane

PRZYGOTOWANIE

Z maki wody i 100 gr masla przygotować miasto pierogowe, ziemniaki ugotowac z łodygą z brokula w osolonej wodzie. Zimne siemniaki przepuścić przez praskę , cebule przesmażamy dodajemy do ziemniakow prazone siemie lniane i czornek niedzwiedzi przyprawiamy do soli. Ciasto wałkujemy i wycinamy krążki srednica 10 cm wkladamy farsz i robimy sakiewki.Łodyga z brokula podsmażamy na reszcie masla i wlewamy smietane , redukować do masy dodac 2 łyżki farszu z ziemniaka i przyprawic sola i czosnkiem niedzwiedzim calosc zmiksowac na jednolitą masę.

 

Sakiewka ziemniaczana

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media