sprytna

kuchnia

Ewelina, Toruń

KOSZYCZKI BROKUŁOWO-ZIEMNIACZANE Z CZYMKOLWIEK

składniki

  • tłuczone ziemniaki,
  • łodygi brokułu,
  • 1 łyżka oleju kukurydzianego,
  • twarożek śmietankowy,
  • wędzony łosoś,
  • natka pietruszki,
  • skórka starta z cytryny,
  • sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Łodygi brokułu ścieramy na tarce, mieszamy z tłuczonymi ziemniakami z wczorajszego obiadu. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do muffinek smarujemy olejem i wkładamy po łyżce farszu formując koszyczki. Pieczemy przez około 20 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Podajemy z dowolnymi dodatkami z lodówki. W moim przypadku to wędzony łosoś, twarożek, natka pietruszki i skórka starta z cytryny. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smakuje obłędnie. Cudowne śniadanie. Zachęcam do wypróbowania. Smacznego!

 

KOSZYCZKI BROKUŁOWO-ZIEMNIACZANE Z CZYMKOLWIEK

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media