Najeżone brokułowo kulki ziemniaczane w sosie ogórkowo - jogurtowym
składniki
- ok. 80 dkg. tłuczonych ziemniaków (czyli ugotowanych i zgniecionych z masłem), łodygi brokułowe - z 1 brokuła, 1 jajko, 1 mały kubek naturalnego jogurtu, 2 średnie zielone ogórki, 2 - 3 gałązki świeżego koperku,
- 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
Gorące ziemniaczane kulki z dodatkiem ziół i posiekanych brokułowych łodyg, w orzeźwiającym, lekkim sosie ogórkowo - jogurtowym. Na zewnątrz lekko chrupiąca skórka, a w środku miękkie i aromatyczne. Łodygi brokułowe oczyścić, sparzyć, osuszyć i posiekać w drobną kosteczkę. Ziemniaki włożyć do miski, wbić jajko, dodać połowę posiekanych łodyg brokułowych i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, i po pół łyżeczki przypraw: majeranku, ziół i gałki. Z masy lepić niewielkie kulki, obtoczyć w pozostałych posiekanych łodygach i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C.piekarnika na ok. 45 min. (do zarumienienia) Ogórki obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Twardą część drobno pokroić. Koperek opłukać i posiekać. Czosnek obrać, pociąć na kawałki. Do blendera włożyć ogórki, czosnek, koperek, wlać jogurt i wszystko razem zmiksować na gładki sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. Gorące ziemniaczane kulki podawać z zimnym sosem.