sprytna

kuchnia

Kamil, Katowice

Mini „gołąbki” z ziemniakami i łodygami brokuł, podane z marynowaną czerwoną kapustą, oraz sosem koperkowym

składniki

  • 300g ugotowanych ziemniaków
  • 150g łodyg brokuł
  • główka białej kapusty
  • kilka liści czerwonej kapusty
  • śmietana 30% 200ml
  • koperek 1 pęczek
  • ocet
  • sól
  • pieprz czerwony
  • cukier
  • pieprz biały

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki wraz z łodygami brokuł przecisnąć przez praskę, dodać sól oraz czerwony pieprz według uznania. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka z wrzątkiem, gotować około 15 min, po tym czasie wyjąc kapustę i pozostawić do przestudzenia, rozebrać z liści i z każdego odciąć zgrubienia. Do każdego liścia nakładamy po łyżce farszu z ziemniaków i brokuł, zwijamy w cieniutkie „gołąbki”, po czym zawijamy w folie aluminiową jak cukierka, pieczemy w brytfance z odrobiną wody, około 30 min w 160 stopniach. W międzyczasie marynujemy liście czerwonej kapusty, zagotowujemy wodę z solą, cukrem i octem, wrzucamy liście i chwilę gotujemy, pozostawiamy do wystygnięcia. Na sam koniec zostaje nam do przygotowania sos koperkowy. Na patelni redukujemy śmietanę mniej więcej do połowy objętości, dodajemy sól, pieprz biały oraz na sam koniec posiekany koperek. Tak przygotowane „gołąbki”, marynowaną kapustę i sos koperkowy, nakładamy na talerz, smacznego ;)

 

Mini „gołąbki” z ziemniakami i łodygami brokuł, podane z marynowaną czerwoną kapustą, oraz sosem koperkowym

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu
Katarzyna, Ostrołęka

Chlebek z ziemniakami i łodygami brokułu

1. Do ziemniaków dodajemy drobno pokrojone łodygi brokułu, przesianą mąkę...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media