sprytna

kuchnia

Aneta, Warszawa

Kotleciki brokułowo-ziemniaczane

składniki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków puree,
  • 100g różyczek brokułów,
  • 15 cm białej części pora,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • sezam do obtoczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE

Różyczki zblanszować. Wymieszać z ziemniakami i przecisnąć razem przez praskę. Dodać posiekany por jajko, mąkę oraz przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. W misce wymieszać bułkę tartą i sezam. Uformować z masy kotlety i obtoczyć w bułce tartej i sezamie. Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety na złocisty kolor.

 

Kotleciki brokułowo-ziemniaczane

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media