sprytna

kuchnia

paweł, żywiec

Paszteciki z chrupiącymi pieczarkami

składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 300g pieczarek,
  • 1 łyżka masła,
  • 150g startego sera mozzarella,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • 1 mała czerstwa bułka,
  • 1/2 szklanki pestek dyni

PRZYGOTOWANIE

Bułkę zetrzyj na tarce. Pestki dyni posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekane pieczarki i drobno pokrojoną cebulę. Smaż całość co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ściągnij z ognia. Wsyp ser, startą bułkę i pestki dyni. Wymieszaj. Rozwiń ciasto francuskie. Podziel na 3 części. Na każdej części ułóż farsz. Zlep ciasto tworząc rulonik. Podziel na mniejsze części. Każdego pasztecika posmaruj rozbełtanym jajkiem. Całość włóż do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piecz przez 20 minut.

 

Paszteciki z chrupiącymi pieczarkami

Finaliści

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią
Mateusz, Tuszyn

kurczak rozebrany do rosołu, zakochany w japońskim cieście z czarną perłą z soczewicy i ukiszoną marchwią

1.Ugotowane w rosole udo z kurczaka oddzielić od kości, podzielić...

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym
Agnieszka, Stalowa Wola

chrupiące kulki jaglane w aromatycznym bulionie grzybowym

Bulion grzybowy: do garnka wlać wodę, dodać obrane z mięsa...

Sezamowy Pudding
Paulina, Poznań

Sezamowy Pudding

Do miski wbijamy dwa całe jajka i jedno żółtko, dodajemy...

Poznaj nasze
nowe programy

Śledź konkurs
w social media